THE MEDACTA SOLUTION - AMIS

De chirurg kan toegang krijgen tot het gewricht door verschillende wegen, via een "conventionele" chirurgie of via een minimaal Invasieve Chirurgie. Een echte minimaal Invasieve Chirurgie (MIS) wordt gekenmerkt door een kleinere huidincisie en door de bescherming van spieren en pezen die men bij de benadering van het gewrichtskapsel tegenkomt.

 AMIS is true Minimally Invasive Surgery

De voorafgaande toegangsweg volgt de principes van een mini-invasieve procedure. De andere toegangswegen die als minimaal invasief (posterieur, lateraal of dubbele incisie) beschouwd zijn, zijn technieken die alleen de huidincisie verminderen,  wat de schade aan spieren en/of pezen betreft, worden ze met "conventionele" toegangswegen geassocieerd. AMIS snijdt geen spieren en eerbiedigt het zenuwstelsel.

In feite is het de enige techniek die intramusculaire en intranerveuse wegen volgt om het risico  op verwonding van spieren, pezen, bloedvaten en zenuwen te verminderen. Om deze reden is de AMIS toegangsweg (=Anterieure minimaal Invasieve Chirurgie) de ideale toegangsweg voor atraumatisch chirurgie die voor een snelle revalidatie fundamenteel is:  AMIS zal de kwaliteit van uw leven verbeteren en zal uw revalidatie na een totale vervanging van de heup versnellen.
Met de Techniek AMIS is de weerslagkans op complicaties verminderd in vergelijking met „conventionele“ technieken. Gelieve uw dokter te contacteren voor meer details.

WAAROM EEN TOTALE HEUPPROTHESE MET DE AMIS?

De AMIS techniek zal minder chirurgisch trauma dan andere technieken veroorzaken omdat GEEN SPIEREN DOORGESNEDEN WORDEN[1,2], hetgeen een snelle revalidatie vergemakkelijkt. AMIS kan u volgende voordelen bieden:

VERMINDERDE POSTOPERATIEVE PIJN [1,3]
In vergelijking met de "conventionele" chirurgische technieken, kan de AMIS toegangsweg de postoperatieve pijnen verminderen aangezien geen enkele spier wordt gesneden.

SNELLERE REHABILITATIE [3,4]
De rehabilitatie kan over het algemeen de dag van de ingreep beginnen, in overleg met uw arts. Het opstaan en het lopen met krukken of een looprek kunnen onmiddellijk beginnen (indien toegestaan door uw arts).  

KORTERE ZIEKENHUISVERBLIJF [2,5]

KLEIN HUIDLITTEKEN [3]
Met AMIS, is de huidincisie vaak korter dan een “conventionele” chirurgie en daarom wordt het littekenweefsel verminderd.

SNELLERE TERUGKEER NAAR DE DAGELIJKSE ACTIVITEITEN [5,6,7]
Dankzij de AMIS techniek, is de heropleving van de dagelijkse activiteiten sneller. U kunt rijden wanneer u in staat bent om gemakkelijk in en uit uw auto te stappen, goede controle van uw been hebt en dit zonder het nemen van verdovende pijnmedicijnen. Afhankelijk van uw algemene toestand, en mits goedkeuring van uw chirurg moet u slechts 8 -10 dagen wachten alvorens te rijden.

MINDER BLOEDVERLIES [2,3]
De bescherming van de spieren en bloedvaten vermindert potentieel de kans op bloeding. De transfusies zijn zeldzaam, de bloedproppen in de benen (diepe adertrombose) zijn potentieel minder waarschijnlijk.

VERMINDERING VAN HET RISICO OP ONTWRICHTING (is de scheiding van de heupkop en de heup cup) [4,8]
Dankzij de AMIS techniek, de bescherming van de spieren, verbetert de stabiliteit van de heup aanzienlijk. Het risico op ontwrichting is miniem en de postoperatieve beperking van de bewegingen, die over het algemeen door de andere technieken wordt voorgeschreven, is niet noodzakelijk.
Verder wordt het risico van ontwrichting verminderd want de AMIS techniek wordt uitgevoerd aan de voorzijde van uw lichaam en de ontwrichting is hoofdzakelijk met de posterieure schade van de lichaamsstructuur verbonden.

HET VERHINDERD MANKEN [9,10,11,12]
AMIS wordt gekenmerkt door een chirurgische techniek die de diverse spieren, bloedvaten en zenuwen beschermt, die tijdens de blootstelling van het heupgewricht worden ontmoet. Het minimaliseren van spier en zenuwschade vermindert de kans om mank te gaan.

Het hoofddoel van de Totale Vervanging van de Heup met de AMIS is de beschadiging van de spieren, bloedvaten en zenuwen die het gewricht omringen te minimaliseren. De AMIS techniek is de beste chirurgische methode die specifiek ontworpen wordt om deze doelstellingen te bereiken.

AMIS zal uw levenskwaliteit verbeteren.


 

REFERENCES
[1] Arthroplastie totale de hanche par voie antérieure et son évolution mini-invasive; F. Laude et al.; EMC; 2004, 44-667-B
[2] Single-incision anterior approach for total hip arthroplasty on an orthopaedic table; JM Matta et al; Clin Orthop Relat Res, 2005 Dec, (441): 115-24
[3] Minimally Invasive total hip arthroplasty: anterior approach; F. Rachbauer; Orthopäde, 2006 Jul;35(7):723-4, 726-9 
[4] Mini-incision anterior approach does not increase dislocation rate: a study of 1037 total hip Replacement; T Siguier et al; Clin Orthop Relat Res, 2004 Sep, (426): 164-73
[5] What‘s new in hip arthroplasty; MH Huo et al; JBJS Am; 2005 Sep, 87(9):2133-46
[6] Rapid Rehabilitation and recovery with minimally invasive total hip arthroplasty; RA Berger et al; Clin Orthop Relat Res, 2004, (429): 239-247
[7] The minimally invasive anterior approach to hip arthroplasty; RE Kennon et al; Orthopäde, 2006 Jul, 35 (7): 731-7
[8] Dislocation after hip hemiarthroplasty: anterior versus posterior capsular approach.; JB Bush et al; Orthopedics. 2007 Feb;30(2):138-44
[9] Muscular damage after total hip arthroplasty: conventional versus minimally invasive anterior approach.;  Dr Dora, Dr Kalberer; AOA 2008, Australia, Hobart
[10] Abductor Tendons and Muscles Assessed at MR Imaging after Total Hip Arthroplasty in Asymptomatic and Symptomatic Patients. C. Pfirmann et al., Radiology 2005, 235: 969-976.
[11] MR imaging of the abductor tendons and muscles after total hip replacement in asymptomatic and symptomatic patients. PD Dr. Dora, EFORT 2007
[12] Der anteriore Zugang für die minimal-invasive HTEP. C Dora; Leading Opinions Sept 2006, 1/2006